top of page

Introductie tot private aandelen

De meeste bedrijven zijn niet genoteerd op een beurs. De aandelen van deze bedrijven zijn ook gekend als 'private equity'. Denk bijvoorbeeld aan uw lokale bakker: de aandelen van de bakkerij kan u niet kopen op de beurs.


De beste manier om te investeren in private equity is het starten van een eigen bedrijf.


Voor andere private equity investeringen zal u moeten rekenen op uw netwerk om deze opportuniteiten te vinden. Voor de meer kapitaalkrachtigen kunnen private banken helpen om toegang te krijgen tot dit type investeringen.


Via crowdfunding wordt er sporadisch ook geld opgehaald voor private bedrijven.

Let op:

 • Vaak staan er bij crowdfunding acties geen aandelen tegenover de investering, wat minder interessant is.

 • Wees extra kritisch voor deze projecten. Zij worden door de banken als extra riskant beschouwd want anders hadden ze een banklening gekregen.


Voordelen investeren in private aandelen

 1. Potentieel rendement door prijsstijging (vaak hoger dan bij publieke aandelen)

 2. Potentieel dividend

 3. Geen marktrisico: privé aandeelhouders zijn doorgaans geen kleine beleggers of speculanten. Ze houden hun aandelen voor de lange termijn. Omdat private aandelen moeilijker verhandelbaar zijn, kunnen ze bij paniek ook niet verkocht worden.

 4. Geen volatiliteit in prijs: de aandelen worden niet dagelijks gequoteerd op een prijs.

Nadelen investeren in private aandelen

 1. Beperkt aanbod: moeilijk om goede opportuniteiten te vinden

 2. Weinig informatie beschikbaar en beperkte controle op de organisatie waarin geïnvesteerd wordt

 3. Moeilijk verhandelbaar (beperkte liquiditeit): aan- en verkopen van private aandelen gaat gepaard met het nodige papierwerk. De aandelen staan niet op een beurs waardoor ze niet snel verhandeld kunnen worden.

 4. Geduld vereist. Dit zijn investeringen op de lange termijn waar uw kapitaal meestal vast staat. Als u uw kapitaal nodig hebt voor iets anders, is het mogelijk dat u lang zal moeten wachten.

 5. Potentieel verlies door prijsdaling (hoger risico dan bij publieke aandelen)

 6. Bedrijfsrisico

 7. Vaak gaat het om grote minimumbedragen of soms zijn er vereisten dat de investeerder een 'geaccrediteerde investeerder is'. Dit is iemand die ofwel €1 miljoen in bezit heeft of jaarlijks €200.000 netto inkomsten heeft.

Voor de kleinere investeerders is private equity vaak buiten bereik. Via een omweg is het toch mogelijk om blootstelling te hebben aan deze beleggingen. Op de beurs zijn bedrijven genoteerd die aandelen bezitten van private bedrijven. In dit geval tellen bovenstaande voor- en nadelen niet meer. Het wordt dan een mix tussen de voor- en nadelen van beurs & private aandelen. De verhouding van deze voor- en nadelen is afhankelijk van de verhouding tussen publiek en privaat kapitaal op hun balans.Dit artikel is het zesde uit een reeks van zeven. Gebruik onderstaande links als u de andere artikelen uit dezelfde reeks wenst te lezen:

 1. Introductie tot de beurs

 2. Introductie tot obligaties

 3. Introductie tot edelmetalen

 4. Introductie tot crypto

 5. Introductie tot vastgoed

 6. Introductie tot private aandelen

 7. Alternatieve investeringen

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page