top of page

Introductie tot vastgoed

Onder vastgoed verstaan we gronden en gebouwen. Vanuit investeringsoptiek kunnen deze verschillende doeleinden hebben: residentieel, kantoren, industrie, enz.


Veel mensen komen hier vroeg of laat mee in aanmerking op het moment dat ze hun eerste woning kopen. Het idee dat vastgoed enkel in waarde stijgt, overtuigt velen om hiervoor een lening aan te gaan op de lange termijn. Wanneer er na x jaar wordt verhuisd naar een andere woning, wordt het eerste huis vaak behouden om te verhuren wanneer de financiën dit toelaten.


Vastgoed kan ook gekocht worden als investeringspand. Om meteen te verhuren dus. Hierbij moet er rekening gehouden worden met vaste kosten, periodes van leegstand en de mogelijkheid tot schade toegebracht door uw huurders. Door de stijgende vastgoedprijzen zijn de rendementen kleiner geworden want de huurprijzen stijgen niet evenredig mee.


Vastgoedprojecten van promotoren worden vaak gefinancierd met obligaties. In dit geval investeert u niet in vastgoed maar leent u geld aan een bouwpromotor. In dit geval is het vastgoed uw onderpand. Stel dat de bouwpromotor failliet gaat, wordt het (deels afgewerkte) vastgoedproject verkocht om de obligatiehouders uit te betalen.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat vastgoedprijzen een correlatie hebben met de rentestand. Bij een hogere rente kan er minder ruimte om te lenen wat een rem zet op vraag naar vastgoed. Omgekeerd is er bij een lagere rente, meer ruimte om te lenen wat de vraag naar vastgoed stimuleert. De rente is vanaf de jaren '80 tot nu consistent gezakt, wat ook de vastgoedprijzen over die periode sterk naar boven stuurde. Op vandaag is de rente bijna 0%. Zelfs al gaat de interbancaire rente onder 0% is het een illusie om te denken dat deze voor particulieren ook negatief gaat worden.


De rente, voor particulieren, kan dus niet meer lager zakken. Ooit komt het moment dat de rentevoeten opnieuw stijgen. Dat zal waarschijnlijk het einde zijn van de 40-jarige trend van stijgende vastgoedprijzen. Op dat moment wordt lenen duurder wat de vraag naar vastgoed zal afremmen. Ook zal een deel van de leningen met variabele rente niet meer betaald kunnen worden. De achterliggende panden komen dan in het bezit van de bank en worden op de markt verkocht (aanbod stijgt) om hun verloren lening te compenseren.


Voordelen vastgoed

 1. Potentieel rendement door prijsstijging

 2. Bij verhuur: Huurinkomsten

 3. Bij eigen woning: vrijheid om in te richten naar smaak

 4. In bepaalde gevallen kunnen er belastingvoordelen verkregen worden

Nadelen vastgoed

 1. Grote hoeveelheid kapitaal te betalen

 2. Risico lening: bij niet betaling, is het pand van de bank

 3. Verschillende kosten die niet gerecupereerd kunnen worden. (Bvb. Notaris, registratie, enz)

 4. Bij verhuur:

 5. Goede huurders zijn belangrijk. Tijdige betaling, geen schade doen aan het pand, tijdig uitvoeren van kleine herstellingen, enz.

 6. Hoge bezettingsgraad is belangrijk. Elke keer er gewisseld wordt van huurder is er kans dat het pand een periode leegstaat. Bij een wissel zijn er vaak ook kosten. (Bvb. Percentage voor immokantoor, kosten voor opmaak en registratie contract, enz.)

 7. Indien met partner gekocht: indien relatie spaak loopt, is er het nodige papierwerk en kosten (Bvb. Notaris)Dit artikel is het vijfde uit een reeks van zeven. Gebruik onderstaande links als u de andere artikelen uit dezelfde reeks wenst te lezen:

 1. Introductie tot de beurs

 2. Introductie tot obligaties

 3. Introductie tot edelmetalen

 4. Introductie tot crypto

 5. Introductie tot vastgoed

 6. Introductie tot private aandelen

 7. Alternatieve investeringen

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page