top of page

Introductie tot de beurs

De beurs is een plaats waar kopers en verkopers samenkomen om financiële producten te verhandelen. U kan het vergelijken met een veiling: Als u iets wenst te kopen doet u een bod, als u iets wenst te verkopen vraagt u een bepaalde prijs.


De beurs speelt in onze vergelijking de rol van veilingmeester. Deze zorgt dat het hele proces van kopen, verkopen en prijsbepaling vlot verloopt.


New York Stock Exchange op Wall Street

De plaatsen op de beurs zijn helaas beperkt, niet iedereen kan er rechtstreeks gaan bieden of verkopen. Het kopen en verkopen wordt uitgevoerd door banken en brokers. Om te kunnen handelen op de beurs moet u dus klant worden (account aanmaken) bij één of meerdere van deze partijen. Zij zullen dan uw aan- en verkooporders plaatsen op de beurs.


De beurs kan u beschouwen als een alternatief voor sparen. Het rendement op de spaarrekening is vandaag zo goed als onbestaand waardoor iedereen eigenlijk een deel van zijn spaargeld zou moeten inzetten op de beurs. Over de laatste 30 jaar is de algemene markt jaarlijks met 10,72% gestegen. Had u 30 jaar geleden €1000 geïnvesteerd dan was dit gegroeid tot €17449,4. Rendementen uit het verleden zijn nooit een garantie op de toekomst, maar het geeft wel een idee over het potentieel.


Producten op de beurs

De beurs is een jungle. Er zijn veel verschillende types producten (ook wel instrumenten genoemd) die op de beurs verhandeld worden. Als beginner gaat u al snel door de bomen het bos niet meer zien. De meest gekende en courant verhandelde producten zijn aandelen en ETF's. Dit zijn volgens ook de enige producten die geschikt zijn voor beginners.


Alle producten op de beurs fluctueren constant in prijs. Dit heeft verschillende oorzaken: vraag en aanbod, onderliggende bedrijf heeft goede of slechte prestaties neerzet, sentiment op de beurs wordt positiever of negatiever.


Veel producten zijn zo ontworpen dat er bijna nooit winst mee te rapen valt, behalve dan voor de uitgever van het product. Bij bepaalde is het ook mogelijk om meer geld te verliezen dan uw initiële investering. Zorg dus dat u goed weet welk type product u koopt!


Een overzicht van de verschillende producten:

 • Aandelen: Een aandeel is een eigendomsbewijs van een bedrijf. Hierdoor hebt u zeggenschap in de Algemene Vergadering en recht op deelname van de winst.

 • ETF's: Een ETF is een verzameling van verschillende financiële producten (aandelen, obligaties, liquide middelen, etc.). Hiermee kan u onrechtstreeks beleggen in meerdere producten en zo uw risico spreiden. ETF's worden passief beheerd en hebben doorgaans een lage kost.

 • Fondsen: Een fonds is een, net als een ETF, een verzameling van financiële producten. Fondsen worden actief beheerd en hebben doorgaans een hogere kost dan ETF's.

 • Opties: Een optie is een contract tussen twee partijen. Het contract geeft u het recht, niet de plicht, om 100 aandelen te kopen of te verkopen aan een bepaalde prijs, binnen een bepaalde periode. Let op: Met opties kan u meer verliezen dan uw initiële inleg. (Niet geschikt voor beginners)

 • Warranten: Een warrant is net al een aandeel uitgegeven door het bedrijf. Het geeft u het recht, niet de plicht om één aandeel van het bedrijf te kopen aan een bepaalde prijs, binnen een bepaalde periode. Warranten kunnen een sterke hefboom hebben op de beweging van het onderliggende aandeel. (Niet geschikt voor beginners)

 • Futures: Een futures contract is een overeenkomst om iets te kopen of leveren aan een bepaalde prijs op een bepaald moment in de toekomst. Bedrijven kunnen dit gebruiken om zekerheid te hebben over de prijs van hun aangekochte grondstoffen of verkochte goederen. Let op: Op het einde van de looptijd wordt het contract afgewikkeld. D.w.z. dat de ene partij verplicht moet te betalen terwijl de andere partij verplicht de goederen in ontvangst moet nemen. (Enkel voor gevorderden)

 • CFD's: Een CFD (Contract For Difference) is een contract waarbij de koper het verschil ontvangt/betaalt tussen de waarde van een onderliggend product bij aankoop en verkoop. CFD's hebben een grote hefboom. Let op: 74% tot 89% van CFD handelaren verliest hiermee structureel geld. (Enkel voor gevorderden)

Op de beurs kan er belegd worden in veel verschillende bedrijven. De waaier aan sectoren is divers: technologie, industrieel, materialen, gezondheidszorg, transport, nutsbedrijven, enz. Elke sector heeft dan nog eens onderverdelingen met daarin honderden tot duizenden aandelen.


Tussen aandelen (bedrijven) onderling zijn er ook grote verschillende. Sommigen betalen een dividend, dit is een uitkering van (een deel van) de winst. Anderen betalen dit niet maar hebben dan misschien meer groeipotentieel. De analyse van bedrijven kan op veel manieren gevoerd worden. Hier zijn uiteenlopende theorieën over, wat voor beginners kan leiden tot een overweldigend gevoel.


Voordelen investeren via de beurs

 1. Potentieel rendement door prijsstijging

 2. Potentieel dividend

 3. Uitgebreid aanbod aan diverse producten wereldwijd

 4. Mede-eigenaarschap en inspraak bij bedrijven

Nadelen investeren via de beurs

 1. Potentieel verlies door prijsdaling

 2. Marktrisico: uw investering kan in waarde dalen omwille van een event dat impact heeft op de volledige markt (Bvb. Uitbreken van de corona crisis)

 3. Volatiliteit in prijs: Koersen gaan op en neer. De waarde van uw beleggingen is nooit constant zoals dat bij een spaarrekening is.

 4. Liquiditeitsrisico: bepaalde financiële producten hebben een klein volume. Het wordt m.a.w. beperkt verhandeld. Hierdoor is het mogelijk dat er geen koper beschikbaar is op het moment dat u wenst te verkopen.

 5. Bedrijfsrisico's: De waarde van uw belegging is afhankelijk van de prestaties van anderen (Bvb. Een bedrijf). U vertrouwt hen met uw kapitaal. Als zij slecht presteren of foutief handelen (Bvb. Frauderen van boekhouding) zal dit negatieve gevolgen hebben voor uw beleggingen.

 6. Belasting op dividenden:

 7. In België is er 30% roerende voorheffing te betalen op inkomsten uit dividenden. De eerste €990 roerende inkomsten zijn hiervan vrijgesteld. U moet dit zelf aangeven op uw belastingbrief.

 8. Het is mogelijk dat andere landen ook een belasting heffen op dividenden. Controleer dit altijd voor u een aandeel koopt, specifiek voor het dividend.


Beginnerstips


Paper trading

Voor u begint met beleggen kan u eerst proberen met een 'paper account'. Dit is een account waarmee u fictief kan handelen. U kan dus koop- en verkooporders inleggen en de portefeuille zal ook een resultaat bekomen. Maar dan met fictief geld. Dit kan een goede eerste stap zijn om gewend te worden aan de werking van de beurs en om te zien of u het kan.


De meeste brokers hebben bieden de mogelijkheid aan om kosteloos een paper trading account aan te maken.


ETF's

Het gebruik van ETF's is ideaal voor beginners of voor kleinere beleggersportefeuilles. Een ETF zorgt voor een spreiding over heel veel aandelen. Stel dat u wenst te beginnen met €300 dan is een ETF de aangewezen optie. De meeste ETF's zijn gespreid over meer dan 100 aandelen wat meteen zorgt voor een goede diversificatie.


Negeer de media

Wanneer u iets in de media verneemt, bent u meestal de laatste die op de hoogte wordt gebracht. Als er een beloftevol artikel wordt gedeeld van een bedrijf mag u ervan uitgaan dat het artikel of nieuws al gekend is bij volgende partijen: medewerkers van het bedrijf, hun vrienden en familie, concurrenten, sectorgenoten, hun banken, aandelenanalisten, enz. Al deze partijen gaan al aandelen (bij)gekocht hebben voordat het nieuws in de media verschijnt. Het goede nieuws lokt dan de kleine belegger in het aandeel wat de koers doet stijgen. Dit geeft alle vroege kopers de kans om met winst te verkopen.


Het doel van de media is advertenties verkopen, niet om u te informeren. Er worden geen kranten meer verkocht dus moeten de inkomsten elders vandaan komen. Die komen uit advertenties. Hoe wordt adverteren lucratiever? Door veel clicks, likes en views te halen op de artikelen. Die artikelen moeten dus een aantrekkingskracht hebben om mensen te lokken. Sterke, ongenuanceerde uitspraken slagen hier goed in.


Onderstaande zijn twee bekende voorbeelden.


Oktober 2003

Sinds deze publicatie is olie slechts één keer goedkoper geweest dan in oktober 2003. Dat was tijdens de coronacrash (maart en april 2020) waar de olieprijs even negatief ging. Achttien jaar later is olie nog steeds de motor van onze economie.December 2020

Sinds deze publicatie is de steenkoolprijs +-70% gestegen, met een tijdelijke piek van +-220% stijging. In de Westerse landen wordt steenkool in mindere mate gebruikt. Veel opkomende economieën in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn voor meer dan 50% van hun energie afhankelijk van steenkool. We vermoeden dat steenkool binnen achttien jaar nog steeds geen history zal zijn.


De media verkopen advertenties. Ze verkopen geen informatie en nog minder beleggingstips. Wees altijd voorzichtig met gratis verkregen informatie.


Nieuwsbrieven

Als beginner is het belangrijk om goede informatie tot u te nemen. Een mentor die u de kneepjes van het vak kan leren is geen overbodige luxe. Als u niet zo iemand kent, kan een nieuwsbrief een waardig alternatief zijn.


Sommige nieuwsbrieven zullen u meteen interesseren, anderen zullen u helemaal niet aanspreken. Het is handig dat u bij de meesten gratis kan proberen voor een bepaalde periode en dan pas moet beslissen of het iets voor u is. Er zijn ook brieven die een 'niet tevreden, geld terug' beleid toepassen. Maak hier gebruik van! Via deze manier kan u gratis gebruik maken van uren onderzoekswerk dat normaal betalend is. U verkrijgt nieuwe inzichten en u zal aanvoelen welk nieuwsbrief er goed bij u past. Of u daarna de overstap wil maken naar een betalende service is volledig uw keuze.


Drie belangrijke elementen van een goede nieuwsbrief is

 1. De auteur(s) leggen veel uit. Ze leren u nieuwe principes kennen en verruimen uw denken in de financiële wereld (en eventueel daarbuiten).

 2. Een trouwe klantenbasis. Een tevreden klant komt steeds terug. Wanneer bent u tevreden met een beursbrief? Wanneer u er geld mee verdient! Kent u mensen die beleggen? Vraag hen gerust welke brieven zij volgen en waar zij tevreden van zijn.

 3. Een bewezen track record is een bonus. Nieuwsbrieven die mooie resultaten van hun portefeuille kunnen voorleggen, hebben een streepje voor. Vergelijk hun resultaten met de algemene markt (Bvb. S&P500). Het is geen garantie op succes, maar alvast veelbelovender dan wanneer de resultaten helemaal niet goed zijn.

 4. Extra pluspunten als de auteurs zelf beleggen in de aandelen die ze aanraden.


Dit artikel is het eerste uit een reeks van zeven. Gebruik onderstaande links als u de andere artikelen uit dezelfde reeks wenst te lezen:

 1. Introductie tot de beurs

 2. Introductie tot obligaties

 3. Introductie tot edelmetalen

 4. Introductie tot crypto

 5. Introductie tot vastgoed

 6. Introductie tot private aandelen

 7. Alternatieve investeringen


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page